Fokuserad Ellen spelar marimba i blå blus

Mi-chi

En marimbaföreställning om vägen från Tokyo till Göteborg

Tänk att som 12-åring resa ensam, 8 timmar enkel väg genom ett krigshärjat Japan för att ta musiklektioner. Tänk att övertyga sina föräldrar om att ens få göra det men att samma föräldrar sen kräver att du skaffar dig en utbildning och ett Riktigt Jobb. 

Tack och lov stoppade det inte Keiko Abe utan hon fortsatte spela. Så småningom turnerade hon världen runt samtidigt som hon skaffade familj, skrev och beställde musik, utvecklade marimban till det instrument det är idag, undervisade och inspirerade musiker världen över.

Keiko Abe – marimbasolist, tonsättare, pedagog med världsrykte, har länge funnits vid min sida. Efter att ha läst en biografi om henne insåg jag att hennes liv är ännu häftigare än jag tidigare förstod.

Mi-chi (arbetsnamn) är en föreställning om vad det innebär att brinna så starkt för musiken att inget kan stoppa dig. Av och med Ellen Sjö Sander i samarbete med Emelie Sigelius efter boken A Virtuosic Life av Rebecca Kite.

Berget Fuji
Ellen och marimba
Ellen Sjö Sander är utbildad i klassiskt slagverk vid Högskolan för scen och musik (musikhögskolan) i Göteborg. Huvudfokus är marimba som soloinstrument och i ensemblespel. Ett stort intresse är hur man kan få större klang- och uttrycksmöjligheter vid marimbaspel och att fortsätta att utveckla marimbarepertoaren, gärna genom samarbeten med kompositörer. Ellen kan också höras i marimba- och violinduon Stensöta, GAO Göteborgs Alternativa Orkester samt som workshopledare och musiker i olika projekt för barn och vuxna.

Praktisk info

Typ av scen: flexibel. Scen, blackbox eller annat rum så länge det är ok ljus, fungerande akustik för akustisk musik samt tillräckligt stor scenyta

Scendjup: 2 m
Scenbredd: 3 m

Ljud: arrangören står för ljud vid behov – pratmick (mygga), eventuellt uppmickning av marimban
Ljus: arrangören står för ljus (lightplot diskuteras senare) 

Bygg/rivtid: 2 tim / 45 min
Bärhjälp: ja, har jag med min egen marimba, krävs minst en person som är behjälplig med att bära samt packa upp och ner marimban före och efter föreställningen. 

Andra lokalkrav: person med god lokal- och teknikkännedom ska finnas på plats vid upprigg.

Antal medverkande: 1

Pris: 8 000-12 000 kr beroende på föreställningslängd. Flera föreställningar på samma plats (i samma lokal och datum i anslutning) ger rabatt. 

Resa: faktiska resekostnader tillkommer: 
– Alt 1: resa med tåg, arrangören står för instrument: Yamaha marimba modell YM-5100A eller YM-4900. (Efter särskild överenskommelse fungerar även YM-6100 eller YM-4600.) 
– Alt 2: resa med hyrbil och eget instrument.

Övernattning: 1 person vid behov, med tillgång till kök pga allergier/matöverkänsligheter.

Kontakt: marimbaellen@gmail.com
0739899108 (Ellen)

www.marimbaellen.se